Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοίγει τις πύλες του το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΔΡΑΣΗ»


                  ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δράμας. Από αριστερά, ο εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας κ. Γρ. Παπαδόπουλος, ο κ. Αθ. Ανδρούτσος εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Κ. Μιχαηλίδης και εκπρόσωπος της ΠΑΜΘ – ΠΕ Δράμας, και ο κ. Γ. Καμπουρίδης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου και ταμίας της ΔΡΑΣΗΣ.
Ταυτότητα και σκοποί της ΔΡΑΣΗΣ

Του Θανάση Πολυμένη


ΜΟΛΙΣ την περασμένη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας «ΔΡΑΣΗ» με τον ΟΚΑΝΑ, ανακοίνωσε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Κ. Μιχαηλίδης.
Αυτό σημαίνει ότι, η «ΔΡΑΣΗ», είναι πλέον αδιάρρηκτα συνδεδεμένη και αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Φορέα Καταπολέμησης των εξαρτήσεων, ΟΚΑΝΑ, και ξεκινάει και επίσημα πλέον η λειτουργία του Κέντρου. Ο χώρος είναι ήδη στελεχωμένος από την επιστημονική ομάδα και τους συνεργάτες, έχει συνδεθεί ηλεκτρονικά, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η τέλεση των εγκαινίων, η οποία προσδιορίζεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για τα εγκαίνια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται στη Δράμα η υφυπουργός Υγείας κα Μακρή.
Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα, ότι η Δράμα ιδρύει επιτέλους τη ΔΡΑΣΗ, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική οικονομική συγκυρία, σε μια εποχή όπου καταργούνται ή συγχωνεύονται υπηρεσίες και δομές.»

«Δεν δίνουμε φάρμακα…»
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Αθανάσιος Ανδρούτσος, επισημαίνει ότι «Η ΔΡΑΣΗ, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από τον Δραμινό λαό. Δεύτερον, θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η εταιρεία ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη κατά των εθισμών, οποιουδήποτε εθισμού. Εθισμός δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά. Όχι. Το αλκοόλ είναι χειρότερο από τα ναρκωτικά. Υπάρχουν πολλοί εθισμοί, όπως το διαδίκτυο και άλλοι. Εδώ στη ΔΡΑΣΗ, δεν δίνουμε φάρμακα. Δεν έχουμε ούτε τη νομική κάλυψη, ούτε την επιστημονική κάλυψη. Η ΔΡΑΣΗ θα ασχοληθεί με ομάδες γονέων, καθηγητών, δασκάλων κτλ., ούτως ώστε να μπορέσει πληροφορήσει το κοινό, όσον αφορά την εταιρεία και τον εθισμό.»

Ταυτότητα και σκοποί της «ΔΡΑΣΗΣ»
Η ίδρυση, η ύπαρξη, η λειτουργία και οι σκοποί της εταιρείας είναι αναπόσπαστα, άρρηκτα και αποκλειστικά συνδεδεμένοι με τον ΟΚΑΝΑ. Η πρόληψη έχει να κάνει με έναν καθημερινό τρόπο ζωής. Ξεπερνά τα όρια της παθητικής ενημέρωσης, στόχο έχει την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση στάση ζωής χωρίς εξαρτήσεις που σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Οι παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης στοχεύουν τόσο στο άτομο όσο και στο περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται – οικογενειακό, σχολικό, κοινωνικές ομάδες, ευρύτερη κοινότητα. Η πρόληψη είναι μακροχρόνια διαδικασία και ξεκινά από μικρή ηλικία δίνοντας τη δυνατότητα στο άτομο να προβεί σε υγιείς επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η πρόληψη δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα μόνο των επιστημόνων, αλλά απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επιθυμητό είναι μέσα από ένα δίκτυο σχέσεων της κοινότητας με τη ΔΡΑΣΗ να αναπτυχθούν δεσμοί αλληλεγγύης για την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές.
Τα προγράμματα πρόληψης της ΔΡΑΣΗΣ έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νομού. Ο καθένας μέσα από το ρόλο του, μπορεί να συνδιαμορφώσει ένα πλέγμα σχέσεων ικανό να προάγει θετική στάση για τη ζωή. Το πρώτο βήμα έγινε. Την πρόληψη στον τόπο μας θα την κάνουμε πράξη.
Για τους ενδιαφερόμενους, τα γραφεία της ΔΡΑΣΗ βρίσκονται στην οδό Θεμιστοκλέους 2 στον 1ο όροφο, (στα φανάρια του Διοικητηρίου δεξιά). Τηλ. επικοινωνίας: 25210-30053, e-mail: drasidrama@gmail.com και ιστοσελίδα: drasidramas.blogspot.gr


ΠΗΓΗ ......  ΠΡΩΙΝΟΣ  ΤΥΠΟΣ  ΔΡΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου